jueves, 31 de marzo de 2011

PERILL A LES XARXES SOCIALS


En aquest article m’agradaria parlar d’un dels perills més importants de les xarxes socials: la suplantació d’identitat. Dic que és un dels perills més importants ja que es fa evident que el falsejar un perfil o robar una compte d’alguna xarxa social pot causar molts mals, sobretot a nivell emocional de la persona perjudicada.
Què es necessita per crear un compte a qualsevol xarxa social? Correu electrònic, un nom (vertader o fals) i en alguns casos una invitació per part d’un membre d’aquesta xarxa social, com és el cas de tuenti. Aquestes dades permeten realment veure si la persona que esta darrere la pantalla i el teclat és realment qui diu ser? Per suposat que no.
He trobat una notícia que m’ha semblat molt important que va publicar el diari “El mundo” a la seva pàgina web. Aquí us deixo el link per si el voleu consultar ja que pot ser del vostre interès:http://www.elmundo.es/elmundo/2009/07/05/navegante/1246809687.html     
 Aquesta notícia parla sobre alguns casos que ja s’han donat de suplantació d’identitat en persones conegudes per tothom, per exemple; l’escriptora Lucía Etxebarria, Mariano Rajoi, l’alcaldessa de València o José Mota.
També parla de que hi ha dues maneres de realitzar suplantació d’identitat. Una és quan es crea un perfil fals sobre alguna persona i l’altre és quan algú s’apodera de la compte real d’algú. Tots dos casos resulten molt greus ja que qualsevol persona que pugui accedir a aquests perfils pot veure publicada qualsevol informació falta o íntima de la persona perjudicada. En aquest sentit l’article parla d’algunes raons per les quals la gent suplanta la identitat d’altres persones. Aquestes raons poden ser molt variades, podríem estar parlant per exemple, de fer una gracia, una burla o una broma, molt comú entre els joves o per exemple posar a ex parelles en situacions violentes o incomodes. Veiem que les raons poden ser moltes però la majoria de vegades la suplantació d’identitat és un fet dolorós per la persona que ho pateix, ja que s’està violant la seva intimitat. De vegades també es poden arribar a penjar fotografies en altres perfils que resulten nostres, violant també la nostra intimitat i el nostre dret d’imatge.
La suplantació d’identitat a les xarxes socials no arriba a ser delicte si no es crea un perfil fals amb el nom i cognoms de la persona a qui es suplanta, el domicili i la situació civil en la societat. En aquest cas podria haver una condemna mínima de 6 mesos a 3 anys.
Per aquesta raó m’agradaria donar uns consells per evitar alguna d’aquestes situacions ja que tot i haver esmentat alguns dels perills les xarxes socials són molt profitoses sempre que s’utilitzin amb responsabilitat.
-       Mai donar la contrasenya a ningú encara que sigui de confiança.
-      No entrar en pàgines de spam o aquelles que semblin estranyes ja que podrien portarun virus i robar les contrasenyes i informació del vostre ordinador.
-       Configurar la vostra privacitat a les xarxes socials. Que només els vostres amics  puguin veure la informació i les dades que publiqueu.
-       No agregueu a algú al qui no coneixeu o no és amic.
-       I per últim vull animar-vos a que denuncieu si trobeu un perfil fals o una suplantació d’identitat a les xarxes socials
Aquí us penjo un altre link amb més informació sobre aquest tema: http://www.hoytecnologia.com/noticias/Registrada-primera-denuncia-suplantacion/97003

No hay comentarios:

Publicar un comentario