Hi ha una cosa que ens crida l’atenció! Molts hem comentat alguna vegada, que ens preocupa el fet que menors d’edat es moguin per internet, sobretot per les xarxes socials ja que malgrat que ens ofereixen moltes facilitats i contenen molts avantatges, també hi ha palès uns perills de privacitat bastant importants que s’intensifiquen quan es tracta de menors, no només pel que fa a la legalitat de la majoria d’edat sinó que també per la maduresa que no es pot quantificar dels menors. Per aquesta raó he volgut entrar a algunes de les xarxes socials més utilitzades i d’aquesta manera poder veure l’edat mínima requerida per registrar-s’hi.
Primer de tot m’agradaria comentar una de les coses que més m’han sorprès i és el fet de que l’edat legal que consta a les xarxes socials no és fàcilment visible per aquells que s’hi registren. Un dels exemples és “tuenti”, una xarxa social en la qual he dedicat molt de temps en trobar l’edat mínima legal per registrar-s’hi, tot i així no he aconseguit trobar-la, és cert que probablement aquesta informació estigui publicada, però la xarxa no facilita l’accés a trobar-la.
A part d’aquesta xarxa social hi ha moltes en les quals l’edat mínima es troba difícilment. En aquests temps he pogut separar la tipologia de les xarxes socials. Estarien les xarxes socials dedicades a professionals on l’edat mínima legal per registrar-se són 18 anys, altres xarxes socials amb aquesta edat mínima són aquelles en les quals els contactes entre persones desconegudes són més probables, aquestes són per exemple “Badoo” i “Sonico” encara que es permet el registre a menors sempre que els pares o tutors legals acompanyin als menors d’edat i els permetin registrar-se. Desprès trobem aquelles més utilitzades per els menors com
“twitter”, “facebook”, ”Fotolog”, “Hi5” i”tuenti”, les dues primers tenen l’edat fixada en els 14 anys, les dues següents en 13 i la última com ja he comentat abans m’ha sigut impossible trobar aquesta dada. Aquestes cinc xarxes socials comentades són les que més ens preocupen ja que són les més utilitzades per els menors. En les condicions d’us d’aquestes xarxes es recomana als pares o tutors legals que vigilin i controlin als menors per tal d’utilitzar aquestes xarxes socials d’una manera responsable.
“twitter”, “facebook”, ”Fotolog”, “Hi5” i”tuenti”, les dues primers tenen l’edat fixada en els 14 anys, les dues següents en 13 i la última com ja he comentat abans m’ha sigut impossible trobar aquesta dada. Aquestes cinc xarxes socials comentades són les que més ens preocupen ja que són les més utilitzades per els menors. En les condicions d’us d’aquestes xarxes es recomana als pares o tutors legals que vigilin i controlin als menors per tal d’utilitzar aquestes xarxes socials d’una manera responsable.
Una d’aquestes xarxes socials va ser noticia maniàticament donat que la política d’Espanya va forçar a aquesta xarxa social a augmentar l’edat mínima per a registrar-se a 14 anys fixada anteriorment en 13. Aquesta xarxa social és “facebook”. Podeu revisar aquesta noticia http://www.muyinternet.com/2010/02/18/facebook-sube-un-ano-mas-la-edad-minima-para-registrarse-en-espana on es diu que Espanya és l’únic país on la xarxa “Facebook” és l’únic on s’ha incrementat l’edat mínima. De totes maneres queden moltes xarxes socials on l’edat mínima és 13 per aquesta raó llanço una pregunta, s’hauria de fixar una llei en la qual es regulés l’edat mínima per a totes les xarxes socials a Espanya?
Personalment, crec que sí que s’hauria de regular una edat mínima en totes les xarxes socials d’Espanya, sempre i quan fossin conscients dels perills que poden comportar aquest tipus de xarxes.
ResponderEliminarAlgunes, com has dit, tenen l’edat mínima registrada als 13 anys. Crec que un nen/a d’aquesta edat no pot ser conscient d’allò que publica o comunica als diversos usuaris. Tot i que en les condicions d’ús es recomana als pares que vigilin als menors quan utilitzen aquestes xarxes, al cap i a la fi tothom sap que això no és així, i que deuen ser ben pocs els menors que estan vigilats pels seus pares un cop estan endinsats en aquest món virtual.
Encara que hi hagi una edat mínima establerta, és molt fàcil mentir sobre l’edat. Fa uns anys entrenava a un grup de nois i noies de 10 anys i tots tenien Facebook! Com? Dons tan fàcil com posar una edat més alta a la que realment tenien en el moment en què es van donar d’alta a la xarxa social. Crec que és un clar exemple per veure que ningú ho controla!
Així dons, penso que s’hauria d’establir una edat mínima en totes aquestes xarxes socials d’Espanya, però s’hauria de fer controlant també la falsificació d’edats, ja que és molt comú entre els més joves.
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
ResponderEliminarEstic d'acord amb vosaltres noies!! no pot ser que mainada de 8 i 10 anys tinguin una xarxa social, ja que estan posant la seva vida en perill!!S'hauria de estipular la franja d'edat i que sigui coherent i raonable!!!Com per exemple a partir de 18 anys a totes les xarxes socials.
ResponderEliminarL'altre dia vaig al.lucinar quan vaig veure un reportatge on deien que els nens nascuts d'ara tenen un facebook al moment de néixer!!!!!!!!! Hem sembla que s'hauria de posar límits i que haria d'estar tot mes protegit.