Probablement, seria complicat, al món que coneixem, trobar algú que no hagi escoltat parlar mai de les xarxes socials a internet.
Abans de profunditzar una mica sobre l’ús de les xarxes socials, és imprescindible fer-ne una petita definició. S’entenen com una forma d’interacció social, definides com un intercanvi dinàmic entre persones, grups i institucions. És un sistema obert i en construcció permanent. Les persones intercanvien informació sobre les idees, gustos i preferències mitjançant textos, imatges i vídeos. Són ambients comunicatius oberts a la participació ciutadana amb el propòsit de teixir ambients comunicatius destinats a l'organització social.
El gros d’usuaris de les xarxes socials són els joves d’entre 18 i 24 anys. Aquest cop, són les dones les que predominen en l’ús de les xarxes socials, un 46% de la població femenina i un 34% dels homes. A més sis de cada deu usuaris utilitzen les xarxes socials cada dia.
Segons un estudi realitzat per la Fundació Observatori per a la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC), per encàrrec del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) i amb la col·laboració de l’Instituto Apolda que l’ús de les xarxes socials ha augmentat un 31,8% en un any entre els joves catalans de 8 a 14 anys. Es va aprofitar el marc de la Festa dels Súpers de TV3.
Aquestes dades indiquen l’augment de l’ús de les xarxes socials i el lloc que s’estan fent a la vida quotidiana de les persones. La part més preocupant d’aquestes dades és fins quin punt el control parental existeix i si realment els adolescents són conscients del que suposa formar part d’una xarxa social, coneixent els perills que s’oculten.
L’ús moderat i segur de les xarxes socials, és una bona manera d’estar en contacte amb les persones que ens envolten d’una manera ràpida i efectiva. A més de servir d’ajut a empreses que es volen donar a conèixer o a artistes que volen mostrar el seu talent. També són de gran ajuda per duu a terme accions per tal de facilitar la organització social o reivindicar per propiciar canvis socials.
Per contrapartida poden suposar un mal somni si no és fa un ús segur d’aquestes i es revelen dades personals a persones desconegudes, fins i tot rebre ciberassetjament o patir una ciberaddicció.
Davant d’aquest fenomen que s’està produÏnt envers les xarxes socials, crec que encara per tal de prevenir casos d’aquest tipus a la xarxa i fer-ne un bon ús, s’hauria d’ensenyar en l’àmbit de l’educació formal a fer un ús responsable i donar a conéixer als pares les estràtegies per tal de tenir un control i fer més efectiva la prevenció. Són una bona eina de comunicació sempre i quan siguin utilitzades correctament.
Aquí us deixo uns links on trobareu més informació sobre l’estudi esmentat a l’article i més informació sobre temes de la xarxa:
http://www.fobsic.net/opencms/opencms/ca/index Fundació Observatori per a la Societat de la Informació de Catalunya
http://www.cesicat.cat/ Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT)
http://blogs.ccrtvi.com/espaiinternet.php?itemid=27967 Espai Internet
Xana G.
No hay comentarios:
Publicar un comentario