El documental triat es troba en aquest link: http://www.documaniatv.com/tecnologia/redes-sociales-quiero-ser-tu-amigo-video_08849b9d6.html
Aquest documental ha estat creat pels reporters de Noticias Cuatro. Per tal de cridar l’atenció de l’audiència han utilitzat una tècnica fonamental perquè el públic estigui disposat a mirar-lo: veure’s implicats amb el tema que es tracta, i és que és ben poca la gent que no està involucrada en alguna de les xarxes socials.
Al veure aquest reportatge queda reflectit que les xarxes socials són una eina que no ens podem negar a utilitzar. Hem de ser conscients que cal fer-ne un bon ús per tal de garantir la continuïtat d’aquestes. Al llarg d’aquest vídeo podem veure diverses xifres del nombre d’usuaris de les diferents xarxes socials, el perfil més comú entre els joves, com s’utilitzen, els canvis que ha portat aquesta evolució tecnològica i altres aspectes relacionats amb aquest món del què parlem.
Pel que fa a la descripció d’imatges hem de dir que al llarg del documental es combinen molts plans diferents. No obstant, quan es mostren entrevistes predomina un primer pla. Els moviments de càmera també són freqüents. S’ha de dir però, que dins del documental es troben entrevistes, informació diversa, anuncis publicitaris, vídeos penjats a Internet, etc. fet que provoca una diversitat de plans, moviments i transicions.
Fent referència a l’àudio podem dir que, en general, predomina la veu en off de la reportera. Tot i així, com és lògic, quan es fan entrevistes s’escolta la veu de la persona entrevistada. També trobem altres efectes com és el cas dels moments en què apareix una lletra a sota la pantalla, ja sigui per anunciar la ciutat on es troben, o bé per dir el nom de l’entrevistat.
Aquest documental, com ja hem dit anteriorment, pertany al món de la tecnologia i l’evolució de les xarxes socials. Cal comentar però, que el fet de barrejar vídeos, entrevistes, anuncis, etc. fa que en alguns moments perdis el fil d’allò que és el tema principal. No obstant, creiem que l’eix que gira entorn al documental és molt encertat perquè es tracta d’un fenomen de l’actualitat que té molt de ressò en els temps en què vivim.
Així i tot, al llarg del reportatge es mostren altres utilitats de les xarxes socials (recuperar vells amics o reunir aficionats singulars), fet que ens mostra una altra cara d’aquest fenomen social actual. Dins el documental també es poden veure diferents punts de vista d’algunes persones entrevistades. Així, es representen diversos estils de vida, però no podem oblidar que aquelles persones que no disposen de Internet o de mitjans socials queden exclosos d’aquest món i, per tant, del reportatge.
Pel que fa a les creences i formes de vida que es reflecteixen al llarg del vídeo, hem de dir que aquestes no s’allunyen molt del món en què vivim ja que ens trobem en les mateixes condicions: disposem d’Internet propi i som capaços de fer-ne un ús conscient i responsable, tot i que sempre es troben excepcions. Així doncs, com ja hem dit, aquelles persones que no formen part d’aquest món tecnològicament tan avançat estan excloses del missatge que aporta el documental.
Per últim, ens centrarem en la intenció d’aquells que han emès el missatge. Aquest es troba en la pàgina web documaniatv.com i possiblement es va enviar per tal de donar una visió més àmplia del ressò que han provocat les xarxes socials en el nostre context. Així, es reflecteixen una sèrie de valors relacionats en aquest món tan avançat en tecnologia.
Jessica C., Xana G., Raquel M., Coral O.